Αυτό είναι πρόοδος! Οι άντρες προσέχουν πλέον το μαγιό τους όπως και των γυναικών της παραλίας και έχουν τουλάχιστον δύο στις αποσκευές τους για τις διακοπές. Εγώ είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να βρεις μια θέση στον ήλιο, καθώς το πιο απαραίτητο κομμάτι της καλοκαιρινής γκαρνταρόμπας έχει μυστικά, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.
Style Guide: Η ιστορία έχει ως εξής. Τα μεικτά θαλάσσια μπάνια στην Ευρώπη επετράπησαν πριν από έναν αιώνα περίπου. Ως τότε ήταν σπάνιο το φαινόμενο να κολυμπάει κάποιος στη θάλασσα έτσι απλώς για διασκέδαση. Η είσοδος τους στην καλοκαιρινή ζωή του πληθυσμού έγινε με περιορισμούς, βέβαια, από τους επιτηρητές της δημοσίας αιδούς: Στα 20s, το ανδρικό μαγιό βρεμένο ζύγιζε πάνω από 5 κιλά, περιλάμβανε, φανελάκι και φερμουάρ, και άφηνε τα περισσότερα στη φαντασία. Το μπάνιο με όλο αυτό το βάρος ήταν κάτι παραπάνω από δυσβάσταχτο και περιγράφεται ως καθόλου, μα καθόλου χαλαρωτικό. Ευτυχώς, από εκεί και μετά, ανέλαβε η Μόδα να αλλάξει τον τρόπο ζωής και τα ήθη, αναδεικνύοντας την ηλιοθεραπεία ως δείγμα καλής ζωής (σε κάποιο παραθαλάσσιο θέρετρο) και ίδιον της υψηλής κοινωνικής τάξης. Από τα 30s άρχισε να γίνεται ελαφρύτερο, ενώ στα 40s τα ανδρικά μαγιό άρχισαν να λαμβάνουν ένα σχήμα πιο κοντά στη σημερινή τους. (Παρένθεση: Για τα γυναικεία μαγιό, βέβαια, και για την εξέλιξη που είχαν, ας μη μιλήσουμε καλύτερα. Κλείνει η παρένθεση.)
Το ανδρικό στήθος, λοιπόν, άρχισε να εκτίθεται σε κοινή θέα, προπολεμικά, αλλά ο αθλητισμός ήταν (και) εδώ ο καθοριστικός παράγοντας που επιτάχυνε τις εξελίξεις. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, συγκεκριμένα, τα αρχικώς μάλλινα και μετά βαμβακερά μαγιό αντικαταστάθηκαν από το ελαφρύ νάιλον για όσους ήθελαν να διακριθούν στην κολύμβηση και για τους αθλητές τους γλυκού νερού. Το φαινόμενο πήρε γρήγορα διαστάσεις και έτσι, τα ανδρικά μαγιό όπως είναι σήμερα έχουν τις ρίζες τους στα 50s. Τότε εμφανίστηκαν τα χαβανέζικα μοτίβα στα τύπου σορτς αλλά και τα αθλητικά τύπου brief (είναι εκείνα που μοιάζουν με σλιπάκι στο σχήμα και τα φοράνε οι πολίστες), αλλά και μια παραλλαγή αυτού, το square leg (το εφαρμοστό μαγιό-μποξεράκι), όπως αυτό που φοράει ο εικονιζόμενος Μπαρτ Λάνκαστερ φιλώντας την Ντέμπορα Κερ στην θρυλική σκηνή από την ταινία «Όσο Υπάρχουν άνθρωποι», το 1953.
Στη δεκαετία του ’80 η βιομηχανία της Μόδας απογείωσε το θέμα, παρουσιάζοντας τα board shorts, τα μακριά μαγιό-βερμούδες των surfers, αλλά και «υβριδικά» σχήματα που χαρίζουν στυλ και άνεση μέσα και έξω από το νερό.
Σήμερα, η πιο ασφαλής, χρηστική και κομψή επιλογή είναι το μαγιό σορτς. Το οποίο, αν θες, προκύπτει και δια της εις άτοπου απαγωγής. Δηλαδή: Δεν γίνεται να βάλεις
μακριές βερμούδες ελαφριά την καρδία -εκτός αν είσαι σέρφερ και ετοιμάζεσαι να δαμάσεις τα κύματα. Ξέχασε επίσης τα brief και τα square leg, αν δεν έχεις 6 pack και μυώδεις τετρακέφαλους αντίστοιχα. Τι μένει, λοιπόν; Ακριβώς! Το swim short. Όσο για τον κλασικό και πιο αλάνθαστο κανόνα που έχει σχέση με το μήκος ιδού: Το «ασφαλές» μήκος, ανεξαρτήτως ύψους, είναι αυτό που καταλήγει περίπου δέκα εκατοστά πάνω από το γόνατο, ενώ το κορδονάκι στη μέση και το flat λάστιχο αποδεικνύεται ο καλύτερος φίλος της ανδρικής κοιλίτσας – μετά τη γυναίκα, έστω.
Μιλώντας για brands, εδώ θα βρεις πιθανόν τα πιο κομψά, καλοφτιαγμένα, σοφιστικέ αντρικά μαγιό, σχεδιασμένα με τη φιλοσοφία των «swim shorts», καθώς φορώντας τα δεν χρειάζεται καν να αλλάξεις για να πας από την παραλία στο εστιατόριο ή στο μπαρ. Ειδικά, δε, αν τα συνδυάσεις με ένα δροσερό λινό πουκάμισο, σε χρωματισμούς που δεν περνούν απαρατήρητοι, έχεις το τέλειο look και για την ξαπλώστρα και για όλες τις δραστηριότητες που μυρίζουν θάλασσα και ιώδιο.
Τέλος, όσον αφορά τα χρώματα και τα σχέδια, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι το καλοκαίρι σε βοηθάει να απεκδυθείς τη σοβαροφάνεια και τον συντηρητισμό. Τόλμησέ το, με χαβανέζικα, θαλασσινά μοτίβα, τροπικά και έντονα χρώματα που θα σου επιτρέψουν να ζήσεις το καλοκαίρι χωρίς ενοχές και συμβατικότητες.